"Lazarus drinken? Dan geen toelating"

Meer dan 800 jongeren hebben zich al ingeschreven voor een grote drinkpartij in Antwerpen, begin juli. De inschrijving gebeurt via de sociale netwerksite Facebook. De deelnemers moeten hun eigen drank meebrengen.

Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) zit verveeld met de zaak en onderzoekt of hij het evenement zal verbieden. "Eerst gaan we proberen om de organisatoren te contacteren. Dat is zeker niet gemakkelijk omdat de oproep anoniem via het internet is gebeurd. Als de jongeren van plan zijn om zich op het openbaar domein lazarus te drinken, dan kunnen we daar onmogelijk toelating voor geven."

"Bovendien maken we ons grote zorgen over de toenemende trend bij jongeren om op zeer jonge leeftijd overdreven veel alcohol te drinken", aldus Janssens.

Het fenomeen komt overgewaaid uit Spanje, waar de bottelóns, zoals ze daar worden genoemd, in de jaren negentig zijn ontstaan. Vorig jaar was er nog een botellón op het Sint-Pietersplein in Gent. "Die botellón viel heel goed mee", zegt Steven De Smet (foto), hoofdcommissaris van de Gentse politie. "Achteraf blijft echter een enorme hoop vuil liggen. Het is wel een goed initiatief tegen de individualisering van de jongeren. Gezellig samenzijn en iets drinken. Natuurlijk moeten de jongeren zich niet te pletter zuipen."

"De mensen die het organiseren moeten wel opletten dat er geen schade veroorzaakt wordt. Met zo'n een botellón komen heel wat onbekende mensen opdagen, en dat kun je niet in de hand kunt houden. De organisatoren zijn verantwoordelijk en aansprakelijk als er iets gebeurt. Daarom is het belangrijk dat ze toch enkele regels volgen om problemen te vermijden", aldus De Smet.

Bij een soortgelijk evenement in Frankrijk is een dronken jongeman om het leven gekomen nadat hij van een brug was gevallen.