"Noord-Korea deed oorlogsschip zinken"

"Noord-Korea is duidelijk verantwoordelijk voor het zinken van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip en er is voldoende bewijsmateriaal om de kwestie aan te kaarten bij de Verenigde Naties", dat zegt de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken.

De opmerking van de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yu Myung-hwan komt een dag voor een onderzoeksrapport over het incident zal worden bekendgemaakt.

Er werd al een tijdje gespeculeerd dat Noord-Korea verantwoordelijk was voor het zinken van het Zuid-Koreaanse oorlogsschip Cheon op 26 maart in de Gele Zee, vlak bij de omstreden zeegrens tussen de twee landen. Een torpedo had het schip tot zinken gebracht, 46 matrozen kwamen om.

Het verarmde maar toch nucleair bewapende Noord-Korea heeft de betrokkenheid bij een van de ergste rampen op zee altijd ontkend. Maar een team van onderzoekers zou nu duidelijke aanwijzingen voor die betrokkenheid.

Het rapport zal de spanningen op het verdeelde Koreaanse schiereiland wellicht doen stijgen. Er zouden namelijk fragmenten van een torpedo-propellor gevonden zijn, die sterk leken op deeltjes van een Noord-Koreaanse torpedo die gevonden werden bij een aanslag van 7 jaar geleden.

Er wordt verwacht dat de resultaten van het onderzoek de bezorgdheid over het nucleaire programma van het land nog zal doen toenemen. De kwestie zal wellicht hét gespreksonderwerp vormen voor Hillary Clinton, die nog een week op rondreis is door Azië om er te spreken met leiders in Seoul, Tokio en Bejing.

Meest gelezen