Bonden Carrefour willen zaterdag staken

Aanstaande zaterdag wordt er vermoedelijk gestaakt in alle winkels van warenhuisketen Carrefour. Dat is beslist door de vakbonden die op die manier druk willen zetten op de directie van Carrefour. Onderhandelingen tussen directie en bonden gisteravond leverden niet voldoende op.

De onderhandelingen tussen vakbonden en directie zijn gisteravond vastgelopen. De bonden willen "spijkerharde garanties" dat er nog steeds winkels in eigen beheer blijven bestaan en dat er tewerkstellingsgarantie is en die garantie is er volgens de bonden niet.

De vakbonden bij Carrefour België roepen daarom op tot een nieuwe algemene staking komende zaterdag 22 mei. Ruim 1.600 banen worden bedreigd door de reorganisatie die eind februari aangekondigd werd.

De voorstellen van de vakbonden zijn volgens de directie "nog te ver verwijderd" van de "noodzakelijke besparingsdoelstellingen". Ze stelt wel opgetogen vast dat elke vakbond een voorstel gedaan heeft "dat een deel van het plan van de directie overneemt".

"Stakingsoproep is compleet onaanvaardbaar"

De directie van Carrefour vindt de stakingsoproep "compleet onaanvaardbaar". "Die stakingsoproep geeft blijk van een gebrek aan respect voor de regels van het sociaal overleg, die een aanzegging en een termijn van twee weken inhouden", zegt de directie. Bovendien zal de nieuwe actie volgens de directie enkel negatieve effecten veroorzaken, zowel voor het overleg als voor de bedrijfsresultaten. Bij vorige stakingen liep de kost op tussen de 14 à 20 miljoen euro. Ook zaterdag zal dat een gelijkaardig bedrag zijn.

Op 26 mei is nog een overlegronde gepland tussen vakbonden en directie over de herstructurering bij Carrefour. "Als er bij dat overleg geen vooruitgang geboekt wordt, wordt er wellicht opnieuw gestaakt", zegt LBC-secretaris Chris Van Droogenbroeck. Zodra er een akkoord bereikt wordt over de kwestie, zal de eerste fase van de wet-Renault afgesloten kunnen worden waarna de onderhandelingen kunnen starten over een sociaal plan.

De socialistische vakbond BBTK heeft vanmorgen geprotesteerd bij de nieuwe Carrefourwinkel aan de Jan Van Ghentstraat in Antwerpen. De actievoerders pikken het niet dat de werknemers in deze winkel, die onder zelfstandig statuut opent, slechtere arbeidsvoorwaarden hebben. "De werknemers moeten langer werken voor een lager bruto maandloon en krijgen amper tot geen toeslag voor vroege en late uren, zaterdag- en zondagwerk", foetert het BBTK.