Chaos bij neerslaan van verzet roodhemden

In de Thaise hoofdstad Bangkok heeft het leger vanmorgen het kamp van de oppositie ontruimd. Er zijn verschillende doden en gewonden gevallen. De roodhemden hebben zich gedeeltelijk overgegeven, maar blijven strijdvaardig. De toestand in Bangkok blijft gespannen.

In Bangkok heeft het leger vanmorgen een einde gemaakt aan de wekenlange bezetting van het centrum door de zogenoemde roodhemden. Het leger heeft het kamp van de opstandelingen bestormd en ontruimd. Bij het geweld zijn zeker 5 doden en 60 gewonden gevallen. Vier leiders van de roodhemden hebben zich intussen overgeven aan de politie.

Pantservoertuigen van het Thaise leger zijn vanochtend over de barricades van autobanden, prikkeldraad en bamboestokken gereden die de roodhemden hadden opgeworpen. Militairen vuurden met waterkanonnen en traangas, maar schoten ook met scherp.

Bangkok staat in brand

Het blijft onrustig in Bangkok. De regering heeft de avondklok ingesteld en in een tv-toespraak heeft premier Abhisit Vejjajiva aangekondigd dat hij de rust en veiligheid wil herstellen.

Daar is intussen weinig van te merken. Na de actie van het leger vanochtend hebben woedende betogers brand gesticht in 27 gebouwen over heel de stad. Het ging om een groot winkelcentrum, de beurs van Bangkok en de lokalen van de tv-zender Channel 3. Boven de stad hangen dikke rookpluimen.

Verschillende doden en zwaargewonden

De opstandelingen eisen het ontslag van de regering en steunen de afgezette premier Thaksin Shinawatra. Die heeft al gewaarschuwd dat een ingreep van het leger geen eind zal maken aan de opstand, wel integendeel.

Bij de ontruimingsactie van het leger zijn verschillende doden en zwaargewonden gevallen. Ook een Italiaanse fotograaf is om het leven gekomen en een Nederlandse correspondent, die ook voor de VRT werkt, is gewond geraakt door een kogel.

Nu ook onrust in andere delen van Thailand

De roodhemden hielden weken een belangrijk kruispunt in de zakenwijk bezet. Ze willen dat premier Abhisit Vejjajiva het parlement ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft. Bij de protesten kwamen sinds maart 66 mensen om het leven en raakten er meer dan 1.400 gewond. De bloedige straatgevechten van de voorbije dagen alleen al kostten 37 mensen het leven.

Intussen zijn er ook rellen uitgebroken in het uiterste noordoosten van Thailand, de plek waar de roodhemden het sterkst staan. Ook daar zijn gebouwen in brand gestoken. Zo is brandgesticht in vroegere overheidsgebouwen in de noordoostelijke provincie Udon Thani. Er zijn banden in brand gestoken en barricades opgeworpen op de belangrijkste wegen.

Intussen roept VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon op om een einde te maken aan het geweld in Thailand. Ban Ki-Moon betreurt "de escalatie, de brandstichtingen en het verlies aan mensenlevens".