Duitse schokgolf teistert de beurzen

Zowat overal in Europa zijn de beurzen vandaag opnieuw met fors verlies gesloten. Aanleiding was deze keer de beslissing van Duitsland om "naked short selling" voorlopig te verbieden.

Op Euronext Brussel liet de Bel-20 2,11% liggen. In Parijs, Frankfurt en Londen schommelden de verliezen tussen de -2,70% en -2,90%. Milaan sloot dan weer -3,45% lager en Madrid -2,6%.

Intussen zijn ook de Newyorkse beurzen lager gesloten. De Dow Jones verloor 0,63% en de Nasdaq 0,82%. Dat is wel een pak minder dan de Europese beurzen. De euro is intussen 1,23 Amerikaanse dollar waard.

Aanleiding voor de nieuwe beursdaling was de beslissing van de Duitse overheid om tot maart volgend jaar "naked short selling" te verbieden voor de tien belangrijkste financiële instellingen van het land.

Naakt shortselling omvat het verkopen van aandelen, obligaties of goederen die men nog niet bezit en ook niet geleend heeft. Dat Berlijn die maatregel nu eenzijdig neemt, wekt bij velen irritatie. Sommigen spreken over "paniekvoetbal", anderen over een symbolische stap.

Onder meer Frankrijk, maar ook de Belgische minister van Financiën Didier Reynders (MR), zijn niet erg opgetogen over de Duitse beslissing.