Duitse sneer naar Spaanse begroting

Spanje is een "potentieel kandidaat" om beroep te doen op het hulpmechanisme van de eurozone voor lidstaten met financiële moeilijkheden. Dat zegt de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Thomas de Maizière (foto) staat erg dicht bij bondskanselier Angela Merkel. Als minister van Binnenlandse Zaken heeft hij niet veel te maken met de euro, maar tijdens de Europese top over de Griekse crisis verving hij wel zijn zieke collega van Financiën Wolfgang Schäuble.

Het was net tijdens die top dat de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) het eens werden over een speciaal hulpfonds van 750 miljard euro om gelijkaardige crises bij andere landen van de eurozone te voorkomen.

Volgens de Maizière kan Spanje het volgende land zijn dat gedwongen zal zijn om geroep te doen op dat steunfonds, na Griekenland dan.

Opnieuw Duitse "tackle"

De uitspraak van de Maizière zal wellicht erg slecht vallen, niet enkel in Madrid, maar ook op de aandelenbeurzen en bij de andere Europese landen.

Die ergerden zich de voorbije dagen al wel meer aan het eigengereide Duitse optreden. Zo namen de beurzen eind vorige week opnieuw een duik na uitlatingen van Merkel en Josef Ackermann, topman van Deutsche Bank, waarin ze twijfels uitten bij dat steunmechanisme en bij de financiële stabiliteit van Griekenland.

Gisteren kondigde de Duitse regering dan eenzijdig aan dat ze "naked short selling" voor de tien belangrijkste banken van het land zou verbieden. Daarop zijn de beurzen vandaag ook fors in het rood gedoken.