Grootscheepse talibanaanval op NAVO-basis

In Afghanistan hebben de taliban de Amerikaanse basis in Bagram aangevallen, in de buurt van Kaboel. Het gaat om de grootste NAVO-basis in het land. Er zijn twaalf doden gevallen, vooral aan de kant van de aanvallers.

De taliban vielen de basis langs meerdere kanten aan met raketten, granaten en automatische wapens. De gevechten duurden zeven uur, maar de rebellen slaagden er niet in om de basis binnen te dringen.

Bij de gevechten vielen twaalf doden, elf aanvallers en een Amerikaanse burger die voor het leger werkt. Negen Amerikaanse soldaten raakten gewond. Vier van de aanvallers droegen gordels met explosieven, maar zij werden uitgeschakeld voordat ze die konden laten ontploffen.

Enkele dagen geleden hebben de taliban aangekondigd dat ze een jihad, een hele reeks van aanvallen, aanslagen en moorden, tegen de buitenlanders en de NAVO gaan lanceren. Bij een zelfmoordaanval in Kaboel gisteren vielen nog achttien doden, onder wie zes buitenlandse soldaten.