Grote onderscheiding voor 9 parlementsleden

Net als De Morgen twee weken geleden komt ook De Standaard met een rapport van het federale parlement naar buiten. 9 parlementsleden krijgen veel lof van de krant. Maar liefst 50 van de 121 Nederlandstalige parlementsleden zijn gebuisd.

In de twee rapporten van de kranten duiken min of meer dezelfde namen op in het lijstje van toppers. De Standaard heeft vooral lof voor de Kamerleden Renaat Landuyt, Bruno Tobback en Dirk Van der Maelen (alle drie SP.A), Luk Van Biesen (Open VLD), Ben Weyts (N-VA), Stefaan Van Hecke en Tinne Van der Straeten (beiden Groen!) en de senatoren John Crombez (SP.A) en Hugo Vandenberghe (CD&V). Allen krijgen ze 8 op 10.

De Standaard maakte het rapport op aan de hand van objectieve gegevens (wetsvoorstellen, vragen, interpellaties,...), gekoppeld aan een aantal eigenschappen die de krant noodzakelijk acht om een goed parlementslid te zijn. Die eigenschappen zijn communicatie, het agenderen van thema's, dossierkennis en de capaciteit om stemmen te halen.

Zo passen bij Renaat Landuyt (foto 1) enkel superlatieven als het op dossierkennis aankomt, meent De Standaard. Hij communiceert en debatteert ook uitstekend en kan als geen ander elk debat over justitie kleuren. Electoraal zou hij beter moeten kunnen scoren, vindt de krant, maar fractieleider Bruno Tobback weet waar dat aan ligt: "Als heel Vlaanderen hem verstond, haalde hij 800.000 stemmen."

Bij Open VLD steekt Luk Van Biesen (foto 2) er bovenuit. "Uitstekend" in dossierkennis, praat steeds "met kennis van zaken", werkte aan een belangrijk wetsvoorstel over tijdelijke werkloosheid voor bedienden en kan vrij behoorlijk stemmen ronselen. Of hij opnieuw in de Kamer zal zitten, hangt af van Guy Vanhengel. Van Biesen is namelijk 1e opvolger.

Ook Ben Weyts van de N-VA scoort bijzonder goed op dossierkennis en weet de aandacht van de media te trekken. Volgens de krant is Weyts vooral een debater en is wetgevend werk minder aan hem besteed. Ook niet onbelangrijk: Weyts heeft heel wat stemmenpotentieel.

Bij Groen! verdienenen vooral Stefaan Van Hecke en Tinne Van der Straeten een pluim. Van Hecke is net als Landuyt een autoriteit als het op justitie aankomt. Van der Straeten "verslindt" dan weer energiedossiers en is "niet op haar mondje gevallen".

Bij de senatoren hadden slechts twee mensen recht op een grote onderscheiding, meent De Standaard. Senator Hugo Vandenberghe (CD&V, foto 3) is "hét zwaargewicht voor juridische, institutionele en grondwetskwesties", heeft een stevige dossierkennis en kan niet minder dan 15 wetsvoorstellen die de voorbije 3 jaar wet werden, op zijn naam schrijven. Vandenberghe is een stemmentrekker, maar heeft bovenal gezag.

John Crombez zit nog maar een half jaar in de Senaat, maar De Standaard kon naar eigen zeggen niet om hem heen. Zijn werk is "outstanding", hij "brengt leven in de brouwerij" en is inhoudelijk bijzonder sterk. Hij moet alleen nog wat aan de communicatie werken.

"Niet opgemerkt, niet gezien, niet gehoord"

Tot zover de toppers. Naast hen en een grote groep goede parlementsleden zijn er helaas ook heel wat slechte parlementsleden. De Standaard buisde maar liefst 50 van de 121 Nederlandstalige Kamerleden en senatoren. Sommigen omdat ze het werk gewoon niet aankunnen, anderen omdat het parlement niet hun prioriteit is en hun tijd en inzet aan een ander mandaat of andere job besteden.

Steken er in de Kamer "bovenuit": Ilse Uyttersprot (foto) en Mark Verhaegen (beiden CD&V), Alexandra Colen, Jan Mortelmans, Rita De Bont en Barbara Pas (Vlaams Belang). Zij krijgen amper 1 op 10 van de krant. Bij de senatoren is Freddy Van Gaever (Vlaams Belang) de slechtste leerling van de klas.

Open VLD-senator en ex-minister Marc Verwilghen haalt slechts 2 op 10. Ook zijn partijgenoot Roland Duchâtelet scoort amper 2 op 10. Beiden zullen na 13 juni niet meer in de Senaat zitten.

Dirk Vijnck (LDD), die in De Morgen nog genadeloos onderuit werd gehaald en een 0 op 10 scoorde, krijgt in De Standaard wat meer respijt met 2 op 10. Veel zal het niet helpen, want ook zijn voorzitter beseft het: "Brave jongen, maar niet gemaakt voor het parlementaire werk."

lees ook