Nick Clegg belooft belangrijke hervormingen

De Britse vicepremier Nick Clegg, de leider van de liberaal-democraten in de coalitieregering van de conservatief David Cameron, wil "de macht teruggeven aan het volk". Clegg wil dat doen door "de belangrijkste politieke hervorming sinds 1832" door te voeren.

De vicepremier sprak over 3 verschillende stappen: ten eerste het opheffen van onnuttige wetten die een inbreuk op de vrijheden betekenen, ten tweede de politiek meer "open" maken, en ten laatste "de macht op een radicale manier herverdelen".

Wat dat eerste punt bereft, hekelt Clegg de staatscontrole. "Groot-Brittannië was ooit de bakermat van de moderne democratie. Nu hebben een aantal wetten ons tot het meest gecentraliseerde land van Europa gemaakt."

Clegg wil dat Parlementen een vaste looptijd krijgen, dat leden van de House of Lords verkozen kunnen worden via een proportioneel kiessysteem en hij wil dat er een referendum komt over het wijzigen van het kiesstelsel.

Clegg vindt dat het publiek ook in staat moet zijn om wetten te laten wijzigen en corrupte parlementsleden terug te roepen. "Dit is de grootste politieke verandering sinds 1832, toen de "Reform Act" de grenzen van de Britse democratie hertekende", stelt hij.