Onbevoegden in cockpit vliegtuig Kaczynski

Er bevonden zich andere personen dan de piloten in de cockpit van het vliegtuig met de Poolse president Lech Kaczynski toen dat toestel op 10 april in de buurt van Smolensk neerstortte.

Dat zegt het hoofd van de Russisch-Poolse commissie die met het onderzoek naar de crash is belast, Tadina Anodina (foto boven). "Het is uitgemaakt dat er in de cockpit andere mensen dan de bemanning waren. De stem van één van hen is geïdentificeerd. De Poolse partij moet de andere nog herkennen", zei Anodina.

Wat er juist gezegd werd is moeilijk te verstaan omdat de deur van de cockpit openstond.

Ui het onderzoek blijkt ook dat de bemanning tot twee keer toe was gewaarschuwd dat het weer landen onmogelijk maakte op de luchthaven Severny van Smolensk, in de buurt waarvan het toestel is gecrasht. De piloot was twee keer gezegd dat het zicht slechts 400 meter was. Ook was informatie gegeven over alternatieve landingsplaatsen.

Volgens het onderzoek was er geen terrorisme in het spel en is er geen explosie of brand in de Poolse Tupolev Tu-154M geweest. De motoren en het navigatiesysteem werkten nog toen het toestel de grond raakte. Bij het ongeluk kwamen naast de Poolse president nog meer dan 90 mensen om.