Ook vaders hebben last van babyblues

Dat de babyblues geen exclusief fenomeen voor moeders zijn, is al langer bekend. Toch blijkt uit recent onderzoek dat ook vaders hiervan meer last ondervinden dan tot hier toe werd aangenomen. Tegen de tijd dat hun baby 12 weken oud is, kampt liefst een kwart van de vaders met depressieve gevoelens.

Bij vaders is het probleem niet toe te schrijven aan de veranderende hormonen, maar meer aan hun nieuwe, bijkomende verantwoordelijkheden. Zo beginnen ze te piekeren over de kosten die een zoon of een dochter met zich meebrengt, de veranderingen tegenover hun partner nu er een kind is, en de angst om het allemaal zo goed mogelijk te doen. Vaak leidt dit gepieker tot slapeloze nachten, als de baby daarvoor zelf al niet zorgt.

Niet onderschatten

Uit de studie blijkt ook dat wanneer een van de partners zich na een geboorte niet goed in zijn vel voelt, dit ook afstraalt op de andere.

Volgens onderzoeker James Paulson mag het probleem van de babyblues bij vaders niet onderschat worden, omdat van hen juist verwacht wordt dat ze zich na een geboorte vaak met de baby bezighouden om de pas bevallen moeder te ontlasten.

De studie werd uitgevoerd door Eastern Virginia Medical School, die een 40-tal onderzoeken omtrent het onderwerp onder de loep nam.

lees ook