Overwinning voor Tea Party in staat Kentucky

De conservatief Rand Paul is de Republikeinse kandidaat voor de Senaatszetel in de staat Kentucky bij de komende verkiezingen in Amerika in november. Paul behoort tot de conservatieve strekking van de partij, ook wel de Tea Party genoemd.

Paul kreeg 60 procent van de stemmen van zijn partijgenoten achter zijn naam. Hij noemde zijn nominatie "een groot mandaat voor de Tea Party" en zei dat het betekende dat "mensen iets nieuws willen". Paul was nochtans niet de favoriet van de partijtop. Zijn tegenkandidaat Trey Grayson had de openlijke steun gekregen van onder anderen ex-vicepresident Dick Cheney en Senaatsvoorzitter Mitch McConnell.

Maar Rand Paul had wel de openlijke steun van Sarah Palin, de running mate van John McCain tijdens de laatste  presidentsverkiezingen en de meest bekende vertegenwoordiger van de Tea Party in Amerika. Zij zei achteraf dat de overwinning van Paul "een belangrijk signaal voor het land is".

Waarnemers stellen ook dat de nominatie van Rand Paul een teken is van het volatiele verkiezingsklimaat in Amerika. Veel Amerikanen vinden dat de regering te weinig doet om het economische herstel in te zetten en om te snoeien in overbodige uitgaven. Daardoor zouden veel mensen die nog voor de Democratische president Barack Obama hebben gestemd, in november wel eens voor een Republikeinse kandidaat stemmen.