Rechter verklaart Senaatslijst FN ongeldig

Het Front National (FN) heeft niet genoeg geldige handtekeningen kunnen verzamelen om een Senaatslijst te mogen indienen. Dat oordeelt de rechtbank van Namen. De extreemrechtse partij zal hierdoor enkel in Henegouwen meedoen aan de verkiezingen.

Om deel te mogen nemen aan de verkiezingen, moeten partijen 5.000 handtekeningen verzamelen. Om geldig te zijn, moeten die "bevestigd" worden door een stempel van de gemeentelijke administratie.

Zaterdag werden de Senaatslijsten van FN, FN+ en Vivant tijdelijk geweigerd. De partijen kregen nog enkele dagen de tijd om de nodige handtekeningen te verzamelen. Aftredend senator Philippe Delacroix (FN) verzamelde uiteindelijk 5.116 handtekeningen, maar na onderzoek bleek dat er 120 niet geldig waren.

Enkel Vivant mag van de rechter deelnemen aan de Senaatsverkiezingen. FN+, een scheurlijst van FN, verzamelde slechts 37 handtekeningen en mag ook niet deelnemen aan de verkiezingen voor de Senaat. FN+ trekt samen met FN naar de verkiezingen met een Kamerlijst in de provincie Henegouwen.

Kamerlid Patrick Cocriamont (foto) is lijsttrekker voor die FN-Kamerlijst. Hij moet proberen een nieuw verblijf in de Kamer in de wacht te slepen.

lees ook