Reynders: "Socialist kan nooit goede premier zijn"

MR-voorzitter Didier Reynders stelt in een interview met Het Laatste Nieuws geen veto tegen Elio Di Rupo (PS) als premier, maar ziet in zo'n geval weinig kans op slagen. Mocht de MR niet in de volgende regering zitten, dan zoekt Reynders een compleet nieuwe uitdaging.

Het is al sinds 1974 geleden dat een Franstalige nog premier was in België. Volgens sommigen maakt PS-voorzitter Elio Di Rupo een goede kans om Edmond Leburton op te volgen. Aftredend vicepremier Didier Reynders, op zijn zachtst gezegd geen boezemvriend van Di Rupo, spreekt naar eigen zeggen geen veto uit tegen hem, "maar in mijn ogen kan een socialistische eerste minister nooit een goede zijn", zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws.

Volgens Reynders zou ons land heel slecht af zijn als de PS en de SP.A zouden regeren. "Kijk naar Spanje, Portugal of Griekenland, dat riskeer je als je op 13 juni het land overlevert aan PS en SP.A." Di Rupo heeft volgens Reynders wel de kwaliteiten om een goede eerste minister te zijn, maar voor het land zou een socialistische premier een slechte zaak zijn, meent hij.

Milquet "schaakt dé symbolen van België"

Reynders wil in ieder geval niet te overhaast te werk gaan na de verkiezingen. Een datum prikken voor een nieuwe regering, zoals Open VLD deed, vindt hij niet nodig. Anderzijds denkt hij dat er in september, zoals Open VLD wil, al een regering zou kunnen zijn. "Tegen dan moeten de contouren van een staatshervorming waarin ook BHV verpakt zit, zichtbaar zijn", zegt Reynders. "Je kan het communautaire onmogelijk nog in de frigo steken, de versheidsdatum is nu echt wel bereikt."

Opmerkelijk ook: Reynders vindt Belgisch gezinde betogingen, zoals afgelopen zondag, zinloos. "We moeten bouwen aan een heel ander land." Dat CDH-voorzitster Joëlle Milquet wel in de betoging meeliep, vindt hij jammer. Hij betreurt ook dat ze "voor haar verkiezingscampagne dé symbolen van België geschaakt heeft". "Alsof die exclusief haar en haar partij toebehoren."

Opa Didier

Over zijn eigen toekomst heeft Reynders ook al nagedacht, althans als zijn partij in de oppositie mocht terechtkomen. "Dan zal ik afstand nemen van de nationale politiek en ga ik iets compleet anders doen", zegt hij. "Ik ben pas 51, maar ik heb de handen vrij. De oudste van mijn twee kleinzonen wordt straks al 5."

Maar Reynders wil niet gezegd hebben dat zijn generatie politici het nu al verkorven heeft. "Ik denk dat mijn generatie nog een rol te spelen heeft." Reynders haalt daarbij nog eens uit naar de "anciens" die er de voorbije jaren bijgehaald werden om de impasse te doorbreken, maar het volgens hem zelf nooit opgelost kregen. 

"Ik zie me niet, zoals Dehaene of Martens, op mijn 70e of 80e nog terugkeren om aan de jongelui van 2030 te zeggen hoe het moet. Als ik nog iets kan bijdragen, zal ik het nu doen, niet later."

Reynders en Di Rupo in debat

Vanavond gaan Didier Reynders en Elio Di Rupo met elkaar in debat op de Franstalige tv-zender RTL-TVi, meteen ook de start van de Franstalige verkiezingscampagne. De uitzending begint om 19.40 uur.

lees ook