Vzw Toontje uit Gentbrugge wint Armoedeprijs

De vzw Toontje uit Gentbrugge heeft de Prijs Armoede Uitsluiten 2010 van Welzijnszorg gewonnen. Welzijnszorg bekroont elk jaar een vereniging die zich inzet tegen armoede.

Toontje heeft geen professionele medewerkers in dienst en draait volledig op de hulp van 54 vrijwilligers. De vzw verkoopt onder meer tweedehandskleding en twee maal per week is de "voedselbank" geopend. Achter de kassa staan vrijwilligers die zelf vaak arm, invalide of werkloos zijn.

Welzijnswerk stelt dat deze manier van werken ertoe bijdraagt dat de vrijwilligers hun waardigheid en zelfrespect hervwinnen. Daarom krijgt de vzw ook de Prijs Armoede Bestrijden, een eretitel en een bronzen kunstwerk "Uit armoede opstaan" van Agnes Pas. Het is al de 11e keer dat de prijs wordt uitgereikt.

De vzw Toontje bereikt zo'n 1.000 armen. Volgens voorzitter Myriam De Bremme stijgt het aantal langdurig armen. Het gaat dan niet zozeer om mensen die werkloos raken door de economische crisis, zij kunnen meestal een beroep doen op een werkloosheidsuitkering. Maar het gaat om mensen die psychisch te broos zijn of fysiek niet in staat zijn om te werken. Daardoor zal hun inkomen op lange termijn niet stijgen en blijven ze in armoede leven. Vaak liggen de uitkeringen onder de Europese armoedegrens. De Bremme noemt dit een onrecht.