"Balorige burgemeesters moeten gestraft worden"

SP.A-senator Johan Vande Lanotte vindt dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) de balorige Vlaamse burgemeesters in Halle-Vilvoorde moet straffen. Intussen hebben ook Liedekerke en Pepingen aangekondigd dat ze niet meewerken aan de verkiezingen van 13 juni.

Gisteren zei minister Bourgeois (N-VA) nog dat hij geen sancties onderneemt tegen de burgemeesters. Maar Franstalige burgemeesters in faciliteitengemeenten die de taalwet niet naleven, krijgen wel een sanctie, terwijl Vlaamse burgemeesters die de kieswet niet naleven ongestraft blijven.

"Dat kan niet", vindt Johan Vande Lanotte. Vande Lanotte heeft geen grote sancties in gedachten, maar toch zou er "een signaal moeten worden gegeven".

Liedekerke en Pepingen hebben intussen aangekondigd dat ze niet meewerken aan de organisatie van de verkiezingen van 13 juni. In totaal weigeren nu al 17 gemeenten in Vlaams -Brabant om de verkiezingen te organiseren. Ze protesteren omdat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog altijd niet gesplitst is en de verkiezingen daardoor ongrondwettelijk zijn.

lees ook