"EU kan 30% minder uitstoten in 2020"

Europa kan gemakkelijk de CO2-uitstoot met 30% verminderen tegen 2020 in plaats van de afgesproken 20%. Dat zeggen EU-commissaris Hedegaard en de milieuorganisaties.

Nu al is er binnen de Europese Unie een consensus om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20% te verminderen. Dat zou gemakkelijk 30% kunnen worden, aldus een verslag van EU-commissaris Connie Hedegaard en de milieuorganisaties.

Een extra vermindering zou niet zo heel veel meer moeten kosten. Er bestaat ook weinig gevaar dat industrieën zoals staal en andere uit Europa zouden verdwijnen. Die ondernemingen verdienen goed aan de handel in emissierechten.

Bovendien zou Europa door investeringen in duurzame energie zoals wind- en zonneënergie de factuur voor de invoer van olie en gas fors kunnen verminderen. Door de groene energie zou er ook bespaard kunnen worden in de gezondheidszorg.

De milieuorganisaties willen nu dat de EU de knoop doorhakt voor het einde van het jaar. Dan is er in Mexico een nieuwe klimaattop waarop afspraken gemaakt zullen worden.