"Noord-Koreaanse aanval zal gevolgen hebben"

"De Noord-Koreaanse torpedo-aanval op een Zuid-Koreaans schip is een provocatie en zal zeker gevolgen hebben", dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates gezegd. "Nu is het aan Zuid-Korea om te beslissen hoe die aanval beantwoord zal worden", benadrukt Gates.

Zuid-Korea kondigde al aan strenge maatregelen te ondernemen tegen zijn verarmde, maar nucleair bewapende noorderbuur. Noord-Korea reageerde daarop dat het klaar was voor de totale oorlog als Seoel of de bondgenoten sancties zouden opleggen.

De Verenigde Staten meldden dat er "zeker gevolgen zouden zijn voor deze provocerende aanval van Noord-Korea". Al zijn de Amerikaanse troepen in de regio nog niet in staat van paraatheid gebracht, aldus admiraal Mike Mullen.

De twee Korea's hebben elk meer dan een miljoen troepen aan hun grenzen. De VS hebben sinds de Koreaanse oorlog van 1950-1953 ongeveer 28.000 troepen in Zuid-Korea. "Mocht er een militaire interventie komen in Korea, dan zouden we vooral de marine en de luchtmacht aanspreken", zei Gates.