"Sociale zekerheid en justitie federaal laten"

Tijdens een debat op de RTBF discussieerden Open VLD-voorzitter Alexander De Croo en MR-minister van Ontwikkelingssamen- werking Charles Michel over de staatshervorming. Opvallend was hun eensgezindheid over wat federale materie moet blijven.

Op de vraag "Wat moet er federaal blijven?" antwoordde De Croo: "Alles wat over solidariteit en sociale zekerheid gaat, moeten we federaal houden, en ook alles wat gelinkt is aan justitie en externe relaties, dat zijn departementen als Defensie en Ontwikkelingssamenwerking".

Charles Michel hoorde het hem graag zeggen. "Er zijn duidelijk zaken waar we perfect overeenkomen, als ik hoor zeggen dat sociale zekerheid een federale bevoegdheid moet blijven, dat is belangrijk", zei Michel. "Ook bevoegdheden die gaan over internationale relaties, over veiligheid en justitie."

Wat in september?

Over de inhoud van een communautair akkoord lijkt eensgezindheid te bestaan tussen de twee liberale partijen, veel minder over de timing van zo'n akkoord. Voor De Croo moet een communautair akkoord bereikt worden voor de vorming van een nieuwe regering, tegen begin september.

"Dat is een logische datum", volgens De Croo, "maar het is geen deadline. Ik denk wel dat als we onderhandelingen starten, er een timing vooropgesteld moet worden. Het lijkt me daarom logisch om begin september te landen omdat dan het voorzitterschap van de Europese Unie werkelijk start."

De vorming van een regering loopt voor De Croo parallel met een communautair akkoord. "Neem voorbeeld aan 2007, toen zijn we met de regering gestart zonder een communautair akkoord en we hebben nu wel gezien dat het niets heeft opgeleverd."

Charles Michel vindt het niet noodzakelijk om de vorming van een nieuwe regering te verbinden aan een communautair akkoord. "Een akkoord is noodzakelijk, maar of dat voor of na de vorming van de regering tot stand komt, maakt niet uit."

Boycot van Vlaamse burgemeesters in BHV

Op het einde van het debat ging het nog over het feit dat sommige burgemeesters in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde weigeren de verkiezingen te organiseren. Ze argumenteren dat die ongrondwettelijk zijn omdat hun kieskring niet is gesplitst.

Charles Michel verwijt de Vlaamse regering daarbij dat ze met twee maten en twee gewichten werkt. "De Vlaamse regering wil enkele burgemeesters niet benoemen (van Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek, red.) op grond van de taalwetten, hoewel ze met grote meerderheid zijn verkozen. Maar aan de andere kant legt diezelfde regering geen sancties op aan de burgemeesters in de kieskring BHV die de verkiezingen niet willen organiseren."

Alexander De Croo is iets gematigder en wil zich niet pro of contra uitspreken. Hij zegt alleen: "Het is wel vreemd dat sommige burgemeesters de verkiezingen boycotten, maar dan toch nog op de lijst staan."

lees ook