"Te weinig allochtonen op de kieslijsten"

Op de kieslijsten voor de verkiezingen in juni zijn 74 van de 1.104 kandidaten van allochtone afkomst. Dat is 6,7 procent van alle kandidaten, een grote ondervertegenwoordiging want in Vlaanderen is 21,6 procent van allochtone afkomst, - vooral Nederlanders en Marokkanen.

Socioloog Jan Hertogen heeft de kieslijsten geanalyseerd. Hij telde alle personen uit de laatste drie generaties mee die van vreemde afkomst zijn. Dat is een ruime interpretatie omdat vooral mensen van de tweede en derde generatie vaak de Belgische nationaliteit hebben en vaak hier geboren zijn. Zelfs met een ruime interpretatie van het woord "allochtoon" blijken zij ondervertegenwoordigd.

Op de lijsten van PVDA+ staan de meeste mensen van vreemde origine (18,1 procent), daarna SP.A (11,6 procent) en Groen! (8,7 procent). CD&V, Open VLD en N-VA hebben elk 3,6 procent allochtonen op hun lijsten staan. Vlaams Belang heeft amper 1,4 procent allochtonen op de lijst.

Volgens Hertogen kan het nochtans heel wat stemmen opleveren als partijen meer allochtonen op de lijsten zetten. Sterker nog, volgens Hertogen haalt de SP.A bijvoorbeeld haar percentage dankzij de stemmen van de allochtonen in de steden.

"Politieke discriminatie"

Hertogen vindt dat er sprake is van politieke discriminatie. "Men moet dat durven onderkennen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1, "men is het vreemde liever kwijt dan rijk". "Bijvoorbeeld als je de Senaatslijst van CD&V bekijkt, daar staat geen enkele allochtoon op. Ik vraag me af wat het ACW (koepel van christelijke werknemersorganisaties, red.) ervan vindt dat een belangrijke arbeidersgroep en dus veel leden geen herkenbaar aanknopingspunt hebben op die Senaatslijst."

Hertogen pleit niet voor het vastleggen van procentuele vertegenwoordiging van allochtonen op de lijsten, zoals dat het geval is voor vrouwen. "De werkelijkheid zal de politiek inhalen", zegt hij. "Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen (in 2012, red.) zullen meer allochtonen op de lijst staan en zullen ze mee aan de macht komen."

In Wallonië is er overigens wel een juiste vertegenwoordiging van het aantal allochtonen op de kieslijsten. Daar is zo'n 20 procent van de bevolking van allochtone afkomst en ook zo'n 20 procent op de kieslijsten is allochtoon. Dat heeft een historische verklaring. In de 19e eeuw zijn zo'n 1 miljoen Vlamingen verhuisd naar Wallonië om economische redenen. Later hebben ook andere bevolkingsgroepen zich gevestigd in Wallonië, zoals Italianen, Russen, Hongaren en later ook Turken en Maghrebijnen. Daardoor heeft het Franstalig landsgedeelte ook beter leren omgaan met migratie dan Vlaanderen en zijn migranten beter geïntegreerd en vertegenwoordigd in de politiek, aldus Hertogen.

Meer cijfers vindt u via deze link.

lees ook