Bijna helft van de Belgen heeft overgewicht

In ons land kampt 47 procent van de bevolking met overgewicht. Dat meldt Bold, de Belgische vereniging voor Obese Patiënten, naar aanleiding van de derde Nationale Dag tegen Obesitas. Die vindt plaats op 22 mei.

De Nationale Dag tegen Obesitas heeft dit jaar twee objectieven voor ogen. Enerzijds wil de organisatie in België duidelijk maken dat er nog veel werk is om de epidemie een halt toe te roepen. Anderzijds willen ze de mensen aansporen tot een betere gezondheid en duurzaam gewichtsverlies.

Volgens Bold wordt al bij een gewichtsverlies van 5 à 10 procent het risico op cardiovasculaire en andere aandoeningen gevoelig verminderd. Ook de kans op kanker verkleint.

In tien jaar tijd is het aantal mensen in ons land met obesitas gestegen met 27 procent. Ook het aantal jongeren met obesitas steeg de voorbije tien jaar met een vijfde. Op dit moment lijdt 14 procent van de inwoners in ons land aan obesitas.

"De moeilijkheid bij obesitas zijn de verschillende oorzaken en het chronische karakter ervan", zegt Wout Van der Borght, voorzitter van de Belgian Association for the Study of Obesity (BASO). "Voor een goede behandeling moeten de gewoontes van de mensen op een duurzame manier veranderen. Omdat elk geval anders is, is een aangepaste opvolging van de patiënten noodzakelijk."

Meest gelezen