Ethias moet 38 procent afslanken

Over drie jaar moet de Belgische verzekeraar Ethias zowat 38% van de hand doen. Dat heeft de Europese Commissie beslist.

Tijdens de financiële crisis van 2008 heeft Ethias in totaal 1,5 miljard euro staatssteun gekregen van de federale, de Vlaamse en de Waalse overheden. Dat moest echter de goedkeuring krijgen van de Europese concurrentieioverheden.

De Europese Commissie keurt die steun goed, maar stelt wel enkele strenge voorwaarden. Zo moet Ethias de individuele levensverzekeringen afstoten. Daarbij zijn ook de populaire First-rekeningen.

Ook filialen als Ethias Bank, de verzekeringsmaatschappij Nateus en de Luxemburgse herverzekeraar BelRé moeten uit de Ethias-stal verdwijnen. In totaal zou het gaan om een inkrimping met 38%.

Bovendien moet ook het belang van Ethias in de Belgisch-Franse bankverzekeraar Dexia worden afgebouwd, maar daarover zijn nog een precieze cijfers bekend, ook al omdat Dexia een beursgenoteerd bedrijf is. Ethias was een van de referentieaandeelhouders van Dexia en bezit nu nog 5,04% van het kapitaal van de groep.