Heisa over oproepingsbrieven Sint-Genesius-Rode

In de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode is er politieke heibel over de manier waarop de oproepingsbrieven voor de verkiezingen verstuurd zullen worden. De Franstalige meerderheid wil evenveel Franstalige als Nederlandstalige oproepingsbrieven laten drukken. Maar volgens schepen Anne Sobrie (Samen), is dat in strijd met de omzendbrief Peeters.

Volgens de omzendbrief Peeters moeten er maar een beperkt aantal Franstalige brieven gedrukt worden, omdat alle inwoners eerst een Nederlandstalige oproepingsbrief moeten krijgen.

Die omzendbrief werd niet gevolgd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 en dat was de aanleiding voor toenmalig Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen de voornaamste reden om de Franstalige kandidaat-burgemeesters van Wezembeek-Oppem, Linkebeek, Kraainem en Sint-Genesius-Rode niet te benoemen. Myriam Rolin van Sint-Genesius-Rode werd eind 2007 toch benoemd omdat Rode bij het versturen van de oproepingsbrieven voor parlementsverkiezingen van 2007 de omzendbrief-Peeters wel toepaste.

Omdat er in het schepencollege geen consensus kon worden gevonden, moet het probleem aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Die vergadert wellicht volgende week dinsdag en moet dan ook beslissen of de 35 Belgen in het buitenland, die zich met een Franstalig formulier inschreven in de kieslijsten van Sint-Genesius-Rode aanvaard worden.

Schepen Anne Sobrie informeert vandaag nog Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Geert Bourgeois en gouverneur Lodewijk De Witte over de twee heikele punten.

lees ook