Homokoppel uit Malawi moet 14 jaar naar cel

Een homoseksueel koppel uit Malawi is door de rechter veroordeeld tot 14 jaar cel en dwangarbeid omdat ze "de orde van de natuur" verstoort. Homoseksualiteit is verboden in het zeer conservatieve Afrikaanse land.

In december vorig jaar werden Tiwonge Chimbalanga (20) en zijn partner Steven Monjeza (26) opgepakt nadat ze als eersten een symbolisch homohuwelijk georganiseerd hadden in het land.

Met 14 jaar cel heeft de rechter het homokoppel de maximumstraf opgelegd. "De veroordeling is bedoeld om andere mensen af te schrikken om in de verleiding te komen om jullie vreselijke voorbeeld te volgen", aldus het vonnis van de rechter.

Het koppel was eerder al voor dezelfde reden schuldig bevonden door een andere rechtbank. Ook daar oordeelde de rechter dat ze "de orde van de natuur" met de voeten getreden hadden.

Mensenrechtenorganisaties en organisaties die strijden tegen aids reageerden eerder al verontwaardigd op hun arrestatie. Door de repressie tegen homoseksualiteit in Malawi wordt ook de strijd tegen het hiv-virus er niet gemakkelijker op.