Huisbezoeken huisartsen fors gedaald

De Belgische huisartsen hebben vorig jaar voor het eerst minder dan 10 miljoen huisbezoeken afgelegd. Omdat de erelonen gestegen zijn, heeft die daling echter weinig opgeleverd voor de ziekteverzekering.

Tien jaar geleden legden alle Belgische huisartsen samen nog meer dan 15 miljoen huisbezoeken af per jaar. In 2009 dook dat aantal voor het eerst onder de 10 miljoen.

Een minder aantal huisbezoeken zou de ziekteverzekering een winst moeten opleveren, ware het niet dat in de loop der jaren de erelonen van de huisartsen gestegen zijn. De huisbezoeken hebben de ziekteverzekering op die manier toch meer gekost.

Het aantal gewone raadplegingen bij de dokter is vorig jaar met 11 procent toegenomen. Alle dokters samen werden 41 miljoen keer geconsulteerd.

De huisartsen zelf zijn ook voorstander van consultaties op hun kabinet. Ze moeten dan niet door het verkeer en hebben alle instrumenten bij de hand. Volgens het magazine "De Huisarts" kan het aantal huisbezoeken overigens nog naar beneden.

In totaal moest het Riziv in 2009 1 miljard euro uittrekken voor alle dokterskosten.