Koraalriffen Florida Keys bedreigd door olievlek?

De olievlek zou nu drijven in de richting van de koraalriffen in Florida. De Britse oliereus BP heeft bevestigd dat in de Golf van Mexico ongeveer drieduizend vaten olie per dag opgevangen worden dankzij de opvanginstallatie die vorig weekend geplaatst werd.
Een deel van de olie wordt opgebrand

De hoeveelheid gas en olie die voortaan via de opvangpijp opgevangen wordt, "wordt geschat op ongeveer drieduizend vaten olie en zowat  400.000 kubieke meter gas per dag", aldus BP. Dat is zo'n zestig procent van de dagelijks hoeveelheid olie die vrijkomt.

Koraalriffen op Florida Keys bedreigd

Volgens BP blijft men werken aan de herstellingen om het lek te dichten met onder meer vloeibare producten. Die operatie zou "de komende dagen" moeten starten, aldus BP. Tot nu toe kon de oliereus naar eigen zeggen al ongeveer 187.000 vaten vloeibare olie opvangen.

Volgens de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is de olievlek in de Golf van Mexico in een sterke stroming terechtgekomen waardoor de olie over vijf dagen Florida kan bereiken. Ook de koraalriffen op de Florida Keys worden nu bedreigd. Daar spoelde deze week al teer aan, maar dat blijkt niets te maken te hebben met het olielek.

Daarna zou ze in de Atlantische Oceaan kunnen belanden, en worden meegezogen door de Golfstroom langs de Amerikaanse oostkust.

BP minimaliseert milieuschade

Tony Hayward, Directeur-generaal van BP, heeft maandag gezegd dat de gevolgen van de gigantische olievervuiling als gevolg van het ongeluk met zijn boorplatform in de Golf van Mexico "zeer bescheiden" zullen zijn. "Ik denk dat de impact op het milieu van deze ramp zeer, zeer bescheiden zal zijn", zei Hayward.

Vorige week had de topman van British Petroleum tegenover de Britse krant The Guardian ook al gezegd dat het olielek "minuscuul" is in vergelijking met de immense omvang van de oceaan.