Meer en meer jongeren overwegen zelfdoding

De hulporganisatie Tele-Onthaal krijgt steeds meer oproepen van jongeren die plannen hebben voor zelfdoding. Dat gebeurt vooral via de chat-functie op de website. Verontrustend is dat veel jongeren al een concreet plan daarvoor hebben.

Elk jaar krijgt Tele-Onthaal meer oproepen van mensen die uit het leven willen stappen, via de telefoon of via de chat-box op de website. Op de chat bijvoorbeeld gaat een op de tien gesprekken over zelfdoding en dan gaat het in veel gevallen om jongeren.

Volgens Kathleen Goovaerts van Tele-Onthaal is het zo dat jonge mensen vaker wat zwart-wit spreken over wat er in hun omgaat , dat ze het wat scherper op de snee stellen, maar dat betekent zeker niet dat hun uitingen over zelfdoding minder ernstig zouden moeten genomen worden

Wat nog meer onrustwekkend is, is dat een op de drie jongeren die over zelfdoding spreken, al een concreet plan daarvoor heeft. Bij volwassenen is dat maar een 18 procent. Of jongeren daarom ook echt vaker tot zelfdoding overgaan, is niet duidelijk.

Tele-Onthaal wil hen alvast helpen met een vernieuwde website die morgen online gaat en nog meer bemande chat-boxen. Tele-Onthaal is telefonisch bereikbaar op nummer 106, de website is www.teleonthaal.be.