Noord-Korea deed Zuid-Koreaans schip zinken

Het was een torpedo van Noord-Koreaanse makelij die de Zuid-Koreaanse oorlogsbodem "Cheonan" eind maart tot zinken heeft gebracht. Dat zegt de internationale onderzoekscommissie die het incident, waarbij 46 matrozen stierven, onderzoekt.

In het rapport zijn de onderzoekers erg duidelijk. "De bewijzen tonen op overweldigende manier aan dat de torpedo afgevuurd werd door een Noord-Koreaanse duikboot", luidt het. "Er is geen andere mogelijke verklaring." De onderzoekers gingen nauwgezet te werk en hebben het schip (foto) uit de Gele Zee naar boven gehaald. Het hele rapport kunt u hier lezen.

Toch ontkent Noord-Korea elke betrokkenheid. Het land wijst de conclusie van de hand en dreigt met een "algemene oorlog" indien er sancties volgen. Pyongyang zal eigen onderzoekers naar Zuid-Korea sturen om de bewijzen na te pluizen.

Afkeurende reacties

De Verenigde Staten veroordelen "de daad van agressie" scherp, liet Robert Gibbs, de woordvoerder van het Witte Huis weten. Hij noemt het werk van de internationale onderzoekscommissie "objectief en wetenschappelijk".

De VS hebben hun steun al aangeboden aan Zuid-Korea "in zijn verdediging tegen andere daden van agressie". "Er zullen gevolgen zijn", liet Gibbs weten.

De kwestie zal wellicht hét gespreksonderwerp vormen tijdens de reis van  de Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar de regio deze week. Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon liet zich al erg negatief uit over de conclusie, die hij "zeer verontrustend" noemde. De Japanse premier Yukio Hatoyama, had het over een "onvergeeflijke daad".

Intussen heeft Noord-Korea's grote en bevriende buur China opgeroepen "de kalmte te bewaren en terughoudendheid aan de dag te leggen om een escalatie te vermijden".