Ook Groen! trekt de communautaire kaart

Groen! trekt naar de kiezer met de slogan "Maak 13 positief", een toespeling op de verkiezingsdatum van 13 juni. Voor het eerst is het communautaire een van de centrale thema's.

Groen! wil de komende drie weken "positieve energie" uitstralen. "Daarmee gaan we een beetje in tegen de steriele partijpolitieke spelletjes, tegen het cynisme in de politiek en we zetten daar ambitieuze, constructieve voorstellen tegenover", legt Groen!-voorzitter Wouter Van Besien uit bij de voorstelling van de campagne.

Centrale thema's in die campagne zijn de groene klassiekers als duurzame economie en armoedebestrijding. Zo willen de groenen 1,25 miljard euro vrijmaken om alle uitkeringen boven de Europese armoedegrens te brengen. Dat geld willen ze halen bij de grote vermogens en bij Electrabel.

Voor het eerst zetten de groenen echter ook in op de communautaire thema's. "De splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is voor ons ook een belangrijk punt", zegt Stefaan Van Hecke, lijsttrekker voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. "Dit probleem moet worden opgelost. Maar dat zal gebeuren in dialoog."

Groen! is ervan overtuigd dat impasses zoals BHV enkel opgelost raken "door op een andere, integere manier aan politiek te doen". "De voorbije drie jaar hebben bewezen dat politieke spelletjes, stoerdoenerij en confrontatiestrategieën nergens toe leiden." Voor een eventuele staatshervorming beroept de partij zich op haar expertise. "Bij zowat alle staatshervormingen van de voorbije 20 jaar bouwde Groen! mee aan het akkoord", luidt het.

lees ook