Rust lijkt terug te keren in Bangkok

In Bangkok lijkt het leger de orde hersteld te hebben. Soldaten zijn een tempel binnengegaan waar honderden opposanten zich schuilhielden. Onder hen veel vrouwen en kinderen. Ze zijn overgebracht naar een politiekantoor.

Honderden roodhemden verlaten onder politietoezicht de boeddhistische tempel waarin ze hun toevlucht hadden gezocht na de aanval van het leger tegen hun versterkte kamp, gisteren. Twee leiders van de roodhemden hebben zich volgens de politie donderdag aangeboden bij de autoriteiten.

Twee kopstukken in hechtenis

De pagodetempel, een gebouw in het hartje van de stad, was een van de plaatsen waar de spanning het meest opliep sinds de overgave van de leiders van het protest. De tempel werd tot "beschermde zone" verklaard en de monniken vangen er sinds het begin van de week heel wat families van roodhemden op. Honderden manifestanten hebben gistermiddag, toen het geweld in het centrum van Bangkok toenam, de benen genomen.

Behalve de slachtoffers in de tempel heeft het geweld gisteren volgens een laatste, officiële balans ook zeven andere doden geëist, onder wie een Italiaanse journalist.

De manifestanten uit de tempel werden eerst naar de politie gebracht en konden nadien naar huis. Ondertussen zitten Veera Musikapong en Weng Tojirarkan, twee kopstukken van de roodhemden, in hechtenis. Vermoedelijk zal ook een derde leider vandaag nog opduiken. Daardoor zou het aantal kopstukken van de beweging dat gevat werd, op acht komen te staan.

De schade in Bangkok is enorm

Over Bangkok hing vanmorgen nog de walm van talrijke brandhaarden. De demonstranten waren gisteren uit woede over het einde van hun twee maanden durende protestactie tegen de Thaise regering op verniel- en plundertocht getrokken. Onder meer een warenhuis, een theater en een televisiestation werden in brand gestoken. Af en toe waren er in de stad nog geweerschoten te horen.

Eén van de grootste shoppingcentra van Zuid-oost-Azië staat volgens de politie op instorten nadat het gebouw gisteren in brand was gestoken. Het leger was met pantservoertuigen en bulldozers opgerukt naar de stellingen van de roodhemden in het commerciële district van Bangkok.

Barricades van autobanden en bamboestokken werden uit de weg geruimd. De leiders van de roodhemden gaven zich uiteindelijk over.

Internationale bezorgdheid over de situatie

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt erg bezorgd te zijn over het geweld in Thailand. Ook de Verenigde Naties en de Verenigde Staten hebben het geweld in Thailand opnieuw veroordeeld.

De Thaise ambassadeur in ons land, Pisan Manawapat (foto), verdedigt het harde optreden. Volgens de ambassadeur waren vreedzame demonstraties lang toegestaan. Maar sinds oproerkraaiers en criminelen zich onder de demonstranten gemengd hadden, is het leger begonnen met hen uit te schakelen.

De Thaise autoriteiten hebben vandaag voor drie bijkomende nachten de avondklok ingesteld in de hoofdstad Bangkok en 23 provincies. Bij confrontaties tussen het leger en de zogenoemde "roodhemden" kwamen woensdag zeker zes mensen om het leven, volgens sommige bronnen dubbel zoveel. De rust lijkt teruggekeerd, maar de problemen blijven.