Slecht nieuws duwt de beurzen nog dieper

De Europese beurzen hebben hun openingswinst van vanochtend niet kunnen vasthouden. Na de middag leidde een resem slecht nieuws en opnieuw straffe Duitse uitspraken tot een nieuwe uittocht van beleggers.

Na enkele rode dagen leken de beleggers vanochtend opnieuw wat moed te hebben teruggevonden, maar na de middag gingen de indexen opnieuw naar beneden.

Het grootste verlies was er opnieuw in Parijs (-2,25%). Iets minder diep vielen Frankfurt (-2%), Londen en Milaan (beiden -1,7%). Madrid dook de hele dag erg diep tot -4%, maar kon tenslotte afsluiten op -1,1%. Op Euronext Brussel verloor de Bel-20 1,9%.

Ook in New York zijn de beursindexen fors lager geëindigd. De Dow Jones-index verloor -3,6% en de Nasdaq zelfs -4%.

Aanleiding voor de nieuwe daling was een resem slecht nieuws. Zo zijn de werkloosheid en het aantal niet-afbetaalde hypotheken in de Verenigde Staten opnieuw toegenomen en wel meer dan verwacht. Bovendien is het consumentenvertrouwen in de VS en Europa ook weer gedaald door de eurocrisis.

Ook heeft de Duitse kanselier Angela Merkel opnieuw opgeroepen tot strengere controles van de Europese Centrale Bank op de eurozone om die voor een nieuw "Grieks scenario" te behoeden. Merkel wil dat de komende top van de G20-landen in Toronto nu echt werk maakt van een strenge regelgeving op de financiële sector.

Dat wijst er nogmaals op dat Duitsland niet veel vertrouwen heeft in het huidige financiële model, ook niet na de oprichting van een speciaal steunmechanisme voor eurolanden met problemen. Gisteren liet ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (een vertrouweling van Merkel) zich ontvallen dat Spanje mogelijk -net als Griekenland- een beroep zal moeten doen op dat steunmechanisme.

Euro op laagste peil

Intussen is de euro tegenover de Japanse yen tot het laagste peil gevallen sinds de invoering van de eenheidsmunt in 2001. De euro noteert aan 109,51 yen. Gisteren viel de euro tegenover de Amerikaanse munt al terug tot 1,2144 dollar, het laagste niveau in vier jaar.

Als gevolg van de grote onzekerheid op de beurzen tuimelt ook de olieprijs naar beneden. Die staat op het laagste peil in tien maanden.