SP.A en Groen!: zoek de 10 verschillen

Vandaag hebben zowel de SP.A als Groen! hun verkiezingsprogramma voorgesteld. Er is erg weinig verschil, zo bleek ook uit enkele debatten achteraf.

Het debat in Terzake op Canvas tussen SP.A-topvrouw Caroline Gennez en haar Groen!-collega Wouter Van Besien was nauwelijks een debat wegens te kleine meningsverschillen.

Zowel Gennez als Van Besien vinden dat een toekomstige regering eerst Brussel-Halle-Vilvoorde moet aanpakken vooraleer ze echt een beleid kan voeren. BHV moet uit de weg om dan de sociaaleconomische crisis aan te pakken, vinden ze.

Ook over de manier waarop dat moet gebeuren, vlogen beide voorzitters mekaar niet echt in de haren. Ondanks de waarschuwing van het Federaal Planbureau dat er de volgende vier jaar fors bespaard moet worden, vinden ze dat er ruimte is om een beleid te voeren.

Van Besien wil dat geld vinden door te verschuiven in de belastingen.Hij wil minder belastingen op arbeid en meer op vermogen en op milieu.

Gennez verwacht dan weer veel van de strijd tegen de fiscale fraude, die volgens haar de voorbije tien jaar te laks is gevoerd. Ook wil ze meer banen en werk maken van de hervorming van het pensioenstelsel.

"Balorige burgemeesters aanpakken"

Zowat dezelfde geluiden waren er eerder te horen tussen Johan Van de Lanotte (SP.A) en Freya Piryns (Groen!) in Vandaag op Radio 1. 

Daar viel vooral de eensgezindheid op tussen beide inzake de aanpak van de Vlaamse burgemeesters in de rand rond Brussel die weigeren om verkiezingen te organiseren. Van de Lanotte en Piryns begrijpen niet dat Vlaams minister Geert Bourgeois geen sancties wil nemen tegen die burgemeesters.

Als Vlaanderen terecht de drie niet benoemde Franstalige burgemeesters in de rand bestraft, moet dat ook gelden voor Vlaamse burgemeesters die zich niet aan de wet houden, vinden ze.

Van de Lanotte zag nog een reden. Als dat niet gebeurt, kunnen de drie Franstalige burgemeesters bij de Raad van State hun gelijk gaan halen, zegt hij.