SPD wil niet regeren met die Linke

In De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen zijn de gesprekken over een linkse coalitie afgesprongen. De sociaaldemocraten willen niet regeren met extreemlinks.

Onlangs had de christendemocratisch-liberale regering (CDU-FDP) in de meest bevolkte deelstaat van Duitsland haar meerderheid verloren bij de regionale verkiezingen. Daardoor dreigde kanselier Angela Merkel haar meerderheid te verliezen in de Bondsraad, de vertegenwoordiging van de deelstaten in Berlijn.

Even leek het er op als zou er een linkse coalitie komen tussen de sociaaldemocratische SPD, de groenen en de extreme Linke. De SPD heeft echter de gesprekken met die Linke stopgezet omdat de visie van de partijen op de democratie niet overeenkomen en de Linke ook geen afstand willen nemen van het communistische regime in de vroegere DDR.

De SPD wil nu gaan praten met de CDU van bondskanselier Merkel om zo een nieuwe coalitie voor Noordrijn-Westfalen te vormen. De groenen leggen zich daarbij neer.

Noordrijn-Westfalen is de meest bevolkte, maar vooral ook industreel erg belangrijke deelstaat in Duitsland. De staat omvat onder meer het Ruhrgebied en telt 18 miljoen inwoners.