Twee tot negen jaar cel voor mensensmokkel

De Brusselse correctionele rechtbank heeft gisteren 8 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 tot 9 jaar omdat ze betrokken waren bij mensensmokkel.
(archieffoto)

De parkeerterreinen langs de E40 in Groot-Bijgaarden, Wetteren, Drongen en Jabbeke worden al jarenlang gebruikt door mensensmokkelaars om er illegalen op vrachtwagens met bestemming Groot-Brittannië te zetten, al dan niet met medeweten van de truckchauffeurs.

De 8, voornamelijk Koerden, maakten deel uit van een organisatie die niet zelf illegalen smokkelde, maar die zich de parkeerterreinen langs de E40 had toegeëigend en van andere mensensmokkelorganisaties fikse sommen geld eiste om die te mogen gebruiken.

Zo zou de Koerdische organisatie tot 10.000 euro per maand vragen voor één parkeerterrein. Bovendien moest nog eens 700 tot 800 euro per gesmokkelde illegaal betaald worden. In enkele maanden tijd passeerden langs de parkeerterreinen tientallen illegalen zodat de omzet en de winsten voor de organisatie gigantisch waren. Uit camerabeelden bleek ook dat de bendeleden hun territorium soms met geweld verdedigden.

Het kopstuk van de organisatie kreeg 9 jaar cel en 6 andere betrokkenen straffen van 2 tot 7 jaar. Het Franse liefje van een bendelid kreeg 2 jaar met uitstel.