"De ministers moeten de crisis betalen"

Open VLD wil dat ministers 5 procent van hun loon inleveren tot de begroting weer in evenwicht is. De Vlaamse liberalen hebben een manifest ondertekend waarin ze pleiten voor een nieuwe start in de politiek.

In het Warandepark in hartje Brussel ondertekenden Open VLD-voorzitter Alexander De Croo samen met zijn lijsttrekkers het manifest. De boodschap is duidelijk: het is crisis en dan moet iedereen de broeksriem aanhalen, te beginnen met de politici zelf. Daarom herhaalt de partij het voorstel om de Senaat af te schaffen en wil het meteen af van de staatssecretarissen in de regering.

"De mensen zijn wat moe geworden wat er de voorbije tijd is gebeurd en als je iets wil veranderen dan moet je bij je zelf beginnen", geeft voorzitter Alexander De Croo aan. De ministers moeten een crisisbelasting betalen van 5 procent op hun loon, zolang de begroting niet in evenwicht is. Dat kan nog een hele tijd duren want vorig jaar bedroeg het begrotingstekort 5,9 procent of zo'n 20 miljard euro.

Het is niet de enige verandering die liberalen willen voor de ministers. Open VLD wil dat alle kandidaat-ministers een examen afleggen voor het parlement, zo als dat nu al gebeurt in het Europese Parlement met de kandidaat-commissarissen.

lees ook