"De orde in Thailand is helemaal hersteld"

"In Bangkok en in de rest van Thailand is de orde helemaal hersteld". Dat heeft de Thaise premier Abhisit Vejjajiva gezegd. Verder beloofde de premier dat de interim-regering zal werken aan verzoening met de roodhemden, maar een akkoord over een vervroegde stembusgang is er niet.

Premier Abhisit Vejjajiva stelde in zijn toespraak op de nationale televisie dat de regering de toestand  in Thailand zo snel mogelijk wil herstellen. Er komt een verzoening met de roodhemden en het onafhankelijk onderzoek naar sociale onrechtvaardigheid, waar de roodhemden op aandrongen, gaat  dit jaar nog van start. Over de belangrijkste eis van de roodhemden, een vervroegde stembusgang, sprak de premier niet.

Water- en elektriciteitsvoorzieningen, die een week geleden afgesloten werden om de manifestanten aan het wankelen te brengen, worden binnenkort "volledig opnieuw hersteld". Ook het openbaar vervoer zou binnenkort weer normaal verlopen.

Twee dagen geleden heeft het Thaise leger met harde hand een einde gemaakt aan het wekenlange protest van de roodhemden tegen de interim-regering. Het was afgelopen nacht rustig in Bangkok, honderden roodhemden verlieten gisteren al de door het leger ontruimde gebieden en een tempel waarin ze hun toevlucht gezocht hadden. Het gros van de opstandelingen zou al naar huis teruggekeerd zijn.

Degene om wie het voor de roodhemden allemaal draait, de in 2006 verbannen premier Thaksin Shinawatra, roept vanuit zijn ballingschap op tot een nieuwe politieke dialoog. Dat hij de demonstranten opgejut zou hebben, zoals de regering zegt, wijst hij echter van de hand.

Sinds het begin van manifestaties van de roodhemden midden maart lieten 83 personen het leven en raakten 1.900 mensen gewond.

Blijft de rust?

Of alles nu rustig zal blijven in Thailand, lijkt toch niet zeker. Een van de leiders van de roodhemden kondigde nieuwe massademonstraties aan voor de volgende weken. De roodhemden willen onmiddellijk vervroegde verkiezingen en een ontslag van de interim-regering, maar daar kon geen akkoord over worden bereikt.