"Low impact man" valt dubbel in de prijzen

Op het World Media Festival in Hamburg is het Canvas-programma "Low impact man" twee keer in de prijzen gevallen. Het kreeg goud in de categorie Reality en de Grand Award voor het beste entertainmentprogramma van het festival.

"Low impact man" is een 3-delige documentaire over Steven Vromman die zijn ecologische voetafdruk wil verkleinen tot 1,6 hectare. Dat is de oppervlakte waar elke mens recht op heeft opdat de aarde niet verder opwarmt en de natuurlijke rijkdommen kunnen hernieuwen. Maar de ecologische impact van de gemiddelde Belg is 5,1 hectare, zowat 3 keer meer dan wat een mens zou mogen verbruiken en produceren. Om te dalen tot 1,6 hectare gooide Vromman onder andere overbodige elektrische toestellen de deur uit, draaide hij de gas- en elektriciteitskraan vaster en at hij geen chocolade meer. Het programma werd in 2008 uitgezonden en is een productie van deMENSEN.

Niet alleen "Low impact man" werd bekroond op het festival, ook twee andere programma's van deMENSEN vielen in de prijzen, met name "Mag ik u kussen" en "Tomtesterom". Het Eén-programma "Tomtesterom" kreeg zilver in de categorie Reality. In het programma gaat Tom Waes samen met zijn klankman Pascal en cameraman Nico uitdagingen aan als het temmen van wilde paarden (foto) of het kanaal overzwemmen.

"Mag ik u kussen" won zilver in de categorie Situation Humor. In het Canvas-programma strijden drie personen om het hart van een vierde persoon, meestal drie mannen die vechten voor een vrouw. Wie wint, mag de vrouw op het einde van het programma kussen.

Het jaarlijkse World Media Festival bekroont de beste internationale producties uit alle takken van de media. Er zijn niet alleen prijzen voor televisie, maar ook voor reclamecampagnes, bedrijfscommunicatie, public relations en voor print- en webmedia.