C-mine in Genk krijgt een Europese prijs

C-mine, het voormalige mijnterrein in Winterslag, in Genk, heeft gisteravond een "RegioStar Award" gewonnen. Die prijs wordt uitgereikt door de Europese Commissie en beloont innovatieve projecten die zogenoemde brownfieldsites herwaarderen.

"Brownfields" zijn sterk vervuilde sites die een nieuwe bestemming krijgen. Het C-Mine Centre, gevestigd op de voormalige mijnterreinen in Genk, is een voorbeeld van een dergelijke brownfieldsite. De laatste jaren werd sterk geïnvesteerd in de opwaardering van het mijnterrein. Daarvoor schonk Europa ook subsidies.

Op C-mine in Genk staat nu al onder meer het bioscoopcomplex Euroscoop, restaurant Terrae en het atelier van kunstenaar Piet Stockmans. In het najaar zouden ook het nieuwe cultuur- en het designcentrum afgewerkt moeten zijn. De volledige site zou begin 2012 klaar moeten zijn.

"Volgens de jury die de RegioStar Award uitreikt, is het concept uniek, met de combinatie van cultuur, creatieve economie, educatie en toerisme. Het toont aan hoe goed een oude site opgewaardeerd kan worden en duurzaamheid uitstraalt", reageert Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk.