Cameron wil sterke euro maar niet méér Europa

De Britse premier David Cameron heeft in Duitsland gezegd dat zijn land wel een stabiele euro nodig heeft, maar dat Groot-Brittannië niet bereid is zich meer te engageren voor de eurozone. Cameron wil "geen machtsoverdracht naar Brussel".

"Groot-Brittannië is geen lid van de Eurozone en we zijn ook niet van plan om daar verandering in te brengen", zegt de Britse premier na een onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Maar toch willen we een sterke en stabiele eurozone omdat we daar voor 50 procent van onze handel afhankelijk van zijn."

Eerder deze week veroorzaakte Duitsland chaos op de financiële markten door "naakt shorten"  eenzijdig en zonder Europees overleg te verbieden. Cameron wou nog niet zeggen of Groot-Brittannië dat verbod zou imiteren. "In ons land zou dat een beslissing zijn voor de financiële overheid en uiteraard zouden wij mekaars beslissingen respecteren."

Verder moest in het debat volgens Cameron gefocust worden op de "echte oorzaken" van de onzekere financiële toestand in Europa. Die zijn volgens de Britse premier de exuberante schuldenlast, het financieel systeem zelf en fouten bij de banken.

Geen machtsoverdracht naar Brussel

Cameron benadrukte dat Groot-Brittannië geen lid wil worden van de Europese muntunie. "Bovendien is er geen sprake van dat Londen een EU-verdragswijziging accepteert die macht overdraagt van Westminster naar Brussel", verduidelijkte hij. Nochtans had bondskanselier Merkel eerder gezegd dat dergelijke verdragswijziging noodzakelijk zou zijn voor de toekomst van de geteisterde munt.