Clinton wil internationaal antwoord tegen N-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft gezegd dat "de internationale gemeenschap niet kan toelaten dat de torpedoaanval van Noord-Korea op Zuid-Korea onbeantwoord blijft".

Uit een onderzoeksrapport dat gisteren verschenen is, blijkt dat Noord-Korea eind maart het Zuid-Koreaanse oorlogsschip "Cheon"  getorpedeerd heeft. Toen dat schip zonk in de Gele Zee kwamen 46 Zuid-Koreaanse mariniers om het leven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton noemde de bewijskracht van het rapport, dat Amerikaanse, Australische, Britse en Zweedse experts opgesteld hebben, "overweldigend" en "wetenschappelijk".

Na gesprekken met de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Katsuya Okada (foto) riep Clinton Noord-Korea op het provocerende gedrag te stoppen. Tegelijk meldde ze dat het incident "de normale gang van zaken ernstig verstoord heeft". "Er moet niet alleen een regionale, maar ook een internationale reactie komen",  stelde ze. Clinton is op rondreis door Azië en haar eerstvolgende tussenstop is China, waar enigszins sceptisch gekeken wordt naar het onderzoeksrapport.

Naar de VN-Veiligheidsraad

Ook Noord-Korea trekt het bewuste onderzoeksrapport in twijfel en erkent de uitkomst niet. Volgens het land poogt het zuiden de condities te creëren voor een oorlog op het Koreaanse schiereiland. "Het land heeft stukjes aluminium geproduceerd die bezwaarlijk bewijsmateriaal genoemd kunnen worden", meldden de officiële staatsmedia.

Zuid-Korea neemt het bewijsmateriaal wellicht naar de VN-Veiligheidsraad om strengere sancties tegen Noord-Korea te bekomen. De Zuid-Koreaanse president Lee noemde het incident een schending van het VN-verdrag van 1953, dat een einde maakte aan de Koreaanse oorlog.