Eetcafés verkiezen eten boven sigaret

Er zijn niet minder eetcafés sinds het rookverbod. Dat zegt Horeca Vlaanderen. Vanaf het begin van dit jaar mag er alleen nog worden gerookt in zogenoemde biercafés. "Uitbaters van eetcafés weren doorgaans de sigaret en blijven eten aanbieden", zegt Luc De Bauw van Horeca Vlaanderen.

De horeca-ondernemers anticiperen volgens De Bauw op het totale rookverbod, dat er kan komen in 2013, bij de omzetting van een Europese aanbeveling in Belgische wetgeving.

"De grote meerderheid van de uitbaters van eetcafés heeft het rookverbod trouwens consequent toegepast", meldt De Bauw. "Wat niet wegneemt dat sommige rokende klanten het verbod maar moeilijk accepteren", voegt hij daaraan toe.

Overigens heeft het rookverbod de omzet van de cafés niet doen dalen in het eerste kwartaal van 2010.