Geen boete voor 1e Amerikaanse president

De 1e Amerikaanse president George Washington leende op 5 oktober 1789 het boek “The Law of Nations” van de Zwitserse filosoof Emmerich de Vattel in een New Yorkse bibliotheek. Maar hij vergat het daarna terug te brengen. Eergisteren kreeg het boek, 221 jaar later dus, zijn plaats terug in de nu oudste bibliotheek van New York.

Een maand geleden had de bibliotheek ontdekt dat het boek nooit teruggebracht was, toen ze bezig was de registers uit de periode 1789-1792 te restaureren. De boete zou, 221 jaar later, opgelopen zijn tot ruim 240.000 euro.

Het boek werd nu teruggevonden in Mount Vernon, het tot toeristische attractie verbouwde landgoed in de staat Virginia waar Washington woonde. Eergisteren overhandigde de leiding van Mount Vernon het boek aan de bibliotheek. De gigantische boete werd met de mantel der liefde bedekt.

lees ook