Hoofd van geheime diensten in VS stapt op

Dennis Blair, nationaal directeur van de Amerikaanse geheime diensten, stapt op. Hij stond na enkele veiligheidsincidenten onder druk en bood zelf zijn ontslag aan aan president Barack Obama.

Blair, een ex-admiraal, coördineerde sinds januari 2009 de verschillende Amerikaanse veiligheidsdiensten, waaronder het FBI en de CIA. De functie van nationaal directeur is 5 jaar geleden in het leven geroepen in de nasleep van de aanslagen van 11 september 2001.

Tijdens zijn directeurschap waren er verschillende veiligheidsincidenten. Zo was er de mislukte aanslag op een vliegtuig in Detroit op kerstdag vorig jaar, de dodelijke schietpartij op de legerbasis in Fort Hood (Texas) en de verijdelde aanslag met een bomauto op Times Square in New York enkele weken geleden.

Blair kreeg veel kritiek en stond onder grote druk. Nu heeft hij zijn ontslag overgemaakt aan president Obama. "Het is met spijt in het hart dat ik vandaag de president heb ingelicht dat ik een stap opzij zal zetten als nationaal directeur van de geheime diensten", aldus Blair.

Obama heeft al laten weten dat hij "dankbaar" is voor het werk dat Blair geleverd heeft. "Gedurende zijn ambtstermijn hebben onze inlichtingendiensten bewonderenswaardig en doeltreffend gewerkt, en dat in een periode waar onze nationale veiligheid onder grote druk staat. Ik waardeer zijn vastberadenheid en patriottisme", klinkt het in een mededeling.

De zoektocht naar een opvolger voor Blair is al volop aan de gang.