Huiszoekingen op hoofdzetel van Fortis

Het gerecht heeft gisteren huiszoekingen uitgevoerd op de hoofdzetel van Fortis en ook op enkele andere plaatsen, onder meer in de woning van topman Filip Dierckx. Volgens De Standaard passen de huiszoekingen in het onderzoek naar de mogelijke misleiding van de aandeelhouders kort voor de crash van de bank in het najaar van 2008.

Het gerecht vermoedt dat de toplui van de bank de aandeelhouders zand in de ogen gestrooid hebben na de overname van ABN Amro nu bijna drie jaar geleden. In de maanden erna zouden de resultaten van de bank opgesmukt zijn zodat de aandeelhouders zelfs aangespoord werden om aandelen bij te kopen, en dat tot kort voor Fortis ten onder ging in de bankencrisis van eind 2008.

Het onderzoek loopt eigenlijk al sinds oktober 2008, maar het leek er lang op dat het maar op een laag pitje werd gevoerd. Gisteren schakelden de speurders dan toch een versnelling hoger met een aantal huiszoekingen. Ook bij de huidige nummer twee, Filip Dierckx (kleine foto) vielen de speurders binnen. Dierckx heeft een tijd de leiding gehad over de zakenbankactiviteiten van Forits en hij was ook even CEO.

Fortis heeft naar eigen zeggen altijd meegewerkt met het onderzoek. De toenmalige toplui zouden ook al verhoord zijn, maar er is nog niemand in verdenking gesteld.

Net vandaag wil het Nederlandse gerecht enkele vroegere topfiguren van Fortis verhoren als getuige. Gedupeerde aandeelhouders vragen daar een torenhoge schadevergoeding. Maar de vroegere Fortisbaas Jean-Paul Votron wil niet gaan getuigen. Hij eist om in België en in het Frans gehoord te worden.

Meest gelezen