Japan lanceert satelliet naar Venus

Op de lanceerbasis Tanegashima is de Japanse onbemande satelliet Akatsuki (Dageraad) gelanceerd. Het gaat om de eerste Japanse ruimtemissie naar de planeet Venus.

Akatsuki en het zusterschip Ikaros werden met succes gelanceerd door de Japanse raket H-IIA. De lancering verliep succesvol en de Japanse ruimtevaartorganisatie verwacht dat de tuigen in december zullen aankomen bij de planeet Venus.

Het gaat om de eerste Japanse ruimtemissie naar Venus. Het tuig zal meer dan vier jaar in een baan rond Venus draaien en daar vooral aandacht hebben voor het wolkendek, het weer en de bliksems in de atmosfeer van de planeet. Akatsuki zal daarbij samenwerken met de Europese Venus Express die al sinds 2006 rondjes draait rond Venus.

Samen met Akatsuki is ook de kleinere satelliet Ikaros gelanceerd. Dat tuig zal met een soort zonnezeil energie van de zon opvangen en zo in de richting van Venus reizen. Het gaat om een proefproject om die nieuwe manier van aandrijving voor satellieten te onderzoeken.

Meest gelezen