KBC verkoopt Luxemburgse privatebanking-dochter

De Indiase Hinduja-groep neemt de Luxemburgse privatebanking-dochter van KBC, KBL European Private Bankers, over. Met de verkoop is een bedrag van 1,35 miljard euro gemoeid.

De verkoop maakte deel uit van het herstructureringsplan voor KBC dat in november vorig jaar werd goedgekeurd door de Europese Commissie. Volgens dat plan moet KBC zich concentreren op zijn kernactiviteit als bank-verzekeraar in België en vijf Centraal- en Oost-Europese landen. KBC verkoopt nu zijn volledige belang in KBL European Private Bankers voor een bedrag van 1,35 miljard euro. Dat is volgens insiders minder dan het bedrag waarop KBC had gehoopt.

KBL European Private Bankers behelst een netwerk van aangesloten lokale banken op 55 plaatsen in tien Europese landen, met merken als Puilaetco Dewaay (België) en Theodoor Gilissen Bankiers (Nederland). Eind 2009 had het een beheerd vermogen van 47 miljard euro en telde het 2.661 medewerkers.

KBC blijft actief in privatebanking

"De transactie is een belangrijke eerste stap in de uitvoering van onze aangepaste strategie. Door deze desinvestering maken we een aanzienlijk kapitaalbedrag vrij, versterken we de KBC-groep verder en concentreren we ons op onze kernactiviteit als bank-verzekeraar en op onze kernmarkten, en dat met een verlaagd risicoprofiel", zegt Jan Vanhevel (foto), CEO van de KBC-groep.

Het merk, de directie en de activiteiten van KBL European Private Bankers blijven na de verkoop integraal behouden en het hoofdkantoor blijft in Luxemburg. De overname wordt naar verwachting afgerond in het derde kwartaal. KBC blijft zelf ook privatebanking-diensten aanbieden in België en Centraal- en Oost-Europa via zijn privatebanking-activiteiten onder de merknaam KBC.

De Hinduja-groep houdt zich al sinds 1914 bezig met bankieren en is in de banksector aanwezig met Hinduja Bank Switzerland en IndusInd Bank in India. Hinduja kocht onlangs de Banca Commerciale Lugano.