Kinderen ziek door slechte americain?

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) laat onderzoeken of er sprake is van voedselvergiftiging nadat zowat 300 kinderen uit Deinze, Astene en Nazareth gisteren ziek zijn geworden na het eten van een americainschotel.

Sinds gisteren zijn heel wat kinderen uit de basisscholen van scholengroep 24 uit het gemeenschapsonderwijs getroffen door braken en diarree. Het zou vooral gaan om leerlingen uit Astene, Deinze en Nazareth.

In de scholen zijn gisteren door een traiteur twee soorten maaltijden geleverd. Van de kinderen die een americainschotel aten, werden er in de loop van de namiddag en avond ruim 300 onwel. Het is nog niet duidelijk of de americain daarvan de oorzaak is, maar vast staat dat de zieke kinderen bijna allemaal de bewuste schotel hebben gegeten.

"Heel wat kinderen die de schotel aten, kregen in de loop van de namiddag last van braken en diarree," bevestigt Lieve Busschots van het FAVV. "Onze inspecteurs zijn onmiddellijk naar de traiteur gegaan en namen stalen van het middagmaal. De eerste resultaten worden vandaag verwacht."

Bij de scholengroep wordt voorlopig nog niet gereageerd. Wel is te horen dat zowel in de Oost- als West-Vlaamse afdelingen de laatste dagen heel wat leerlingen last hebben van griepsymptomen.