NMBS schaft tot 2012 geen treinen af

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS zal voorlopig niet besparen op de dienstverlening. Er zullen ook geen treinen worden afgeschaft, zoals eerst was verwacht.

De NMBS stevent dit jaar af op een verlies van 270 miljoen euro en in de media was gespeculeerd dat de raad van bestuur fors het mes in het aanbod zou zetten om die verliezen terug te dringen.

Dat gebeurt dus niet. Voorlopig blijft de dienstverlening buiten schot en zullen er geen treinen geschrapt worden. Voor de passagiers zal er dan ook weinig veranderen.

Dat wil niet zeggen dat er niet bespaard wordt, maar dat zal vooral in de zwaar verlieslatende vrachtafdeling NMBS Logistics, het vroegere B-Cargo, gebeuren. Daar is nog wel een probleem, want de directie en de vakbonden zijn het niet helemaal eens over het statuut van sommige personeelsleden in die afdeling.

De top van de NMBS wil het verlies van de groep in 2012 te beperken tot 48 miljoen euro. 

Op langere termijn, dat is tot 2016, is evenwel niets beslist. Dat komt omdat de marktsituatie vooralsnog moeilijk in te schatten is en er nog altijd geen nieuwe regering is.

De socialistische vakbond reageert gematigd positief op het besparingsplan.