Parket wil militairen voor rechter wegens fraude

Het federale parket wil 19 militairen voor de rechter brengen in een grote fraudezaak. Ook 25 anderen, onder wie enkele echtgenotes van militairen, riskeren een dagvaarding. Ze zouden zo'n tien miljoen euro van het leger hebben verduisterd met valse facturen en aankopen voor eigen gebruik.

De zaak kwam zes jaar geleden aan het licht toen een zaakvoerder van een elektrowinkel onregelmatigheden vaststelde in zijn boekhouding. Het onderzoek kwam al snel bij de toenmalige aankoopdienst van het leger terecht.

Heel wat personeelsleden van die dienst bleken een handeltje te drijven in valse facturen die handig waren voor bevriende winkeliers. Daarnaast werden ook spullen gekocht voor eigen gebruik met legergeld. Het ging om fietsen, motoren, computers tot zelfs een hele keuken. Alles samen zou zo'n 10 miljoen euro verduisterd zijn. Bij de beklaagden zijn er ook een paar hoge officieren.

De affaire kreeg ook een politieke uitloper, toen sommige beklaagden belastende verklaringen aflegden over de toenmalige minister van Defensie André Flahaut (PS). Maar het parket-generaal vond de aantijgingen niet voldoende voor de opheffing van de onschendbaarheid.