Pierre Boulez krijgt Oeuvreprijs Klassiek 2010

De Franse dirigent en componist Pierre Boulez (85) krijgt dit jaar de Oeuvreprijs Klassiek 2010. Dat heeft de Nederlandse stichting Edison bekendgemaakt. Op 18 juni mag hij zijn prijs in ontvangst nemen tijdens een uitzending van de AVRO op Nederland 2.

Volgens de organisatie is Boulez een icoon in de wereld van de hedendaagse muziek. Hij begon zijn carrière in de jaren 40 als componist in Parijs. Eind jaren 50 kende hij ook veel succes als dirigent. Hij werkte onder meer samen met het London Symphony Orchestra en het New York Philharmonic, hij is ook Emeritud dirigent van het Chicago Symphony Orchestra.

Boulez stichtte in de jaren 70 het IRCAM, het Franse Instituut voor Onderzoek en Coördinatie van Akoestiek en Muziek, op vraag van de toenmalige Franse president Georges Pompidou. Hij bleef daar als directeur tot in 1991 en was in die periode niet meer zo vaak aan het werk te zien als dirigent.

In 1992 tekende hij een exclusief contract met het label Deutsche Grammophon. Boulez werkte aan opnames van enkele belangrijke moderne werken van de 20e eeuw. Voor die opnames heeft hij verschillende internationale prijzen gekregen, waaronder meer dan 25 Grammy’s. Het is ook niet de eerste keer dat de Nederlandse organisatie Boulez bekroond met een Edison. Hij heeft er nu al 17 gekregen, de eerste in 1965. "De Edison Klassiek Oeuvreprijs 2010 komt hem als geen ander toe", aldus de organisatie.

Boulez is inmiddels 85 maar denkt nog niet aan stoppen. Dit jaar geeft hij bijvoorbeeld nog concerten in Chicago, New York, Cleveland, Parijs, Wenen en Berlijn.